Organisatie

N.V. Rijwielindustrie F. en J. van Werven

Organisatie type: Fietsenfabriek

Datum: -

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Het Kerkhofsdiep met links de Groenmarkt met visafslag in Meppel. In het midden de toren van de Grote of Nederlands hervormde Mariakerk. Achter de visafslag de fietsenfabriek van F. en J. van Werven. - Bron: Drents Archief, collectie Drents Museum

Fietsenfabriek te Meppel.

In 1893 begon Frederik van Werven, later bijgestaan door zijn broer Jan, een bescheiden groothandel in rijwielen en onderdelen. In 1905 namen zij de zelf de productie ter hand en verliet de eerste Germaan-fiets de fabriek. In 1915 bouwden beide broers een nieuwe rijwielfabriekfabriek aan de Groenmarkt. De zaken namen een enorme vlucht en in 1927 verliet men de Groenmarkt om zich te vestigen in de voormalige zadelfabriek van Ohmann & Boddendijk aan de Parallelweg. Inmiddels was de zaak in 1917 ondergebracht in de N.V. Rijwielindustrie F. en J. van Werven. Tot begin jaren 1950 groeide het bedrijf gestaag en vonden ook talrijke verbouwingen plaats. In 1951 werkten bij dit bedrijf, toen een der grootste van Nederland, 130-150 mensen. In 1961 werd het bedrijf samen met Fongers overgenomen door Phoenix en verdween de productie van rijwielen naar Groningen. Bromfietsen van het gehele concern werden in Meppel gemaakt. In 1969 werd de PFG-combinatie overgenomen door Batavus. Vanaf dat moment werd de productie in Meppel gestaakt. Ook de in 1917 opgerichte rijwielfabriek van De Boer en Ottenhof, later Primarius, produceerde in Meppel rijwielen.