Locatie

Vosbergen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bosgebied in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Eelde, tot 1 december 1999 Zuidlaren) ten oosten van Eelde tussen Paterswolde (noordwesten) en Oosterbroek (zuidoosten) en ten noorden van Groningen Airport Eelde.

Het gebied, vroeger Vossenberg, is vanaf 1890 aangelegd door het echtpaar Johannes Siegfried Kraus (1860-1937) en Wilhelmina Berendina Kraus-Groeneveld (1863-1949) vanuit Huize Vosbergen (eerst boerderij, later villa) aan de Vosbergerlaan. Deze weg liep tot ca. 1955 van het centrum van Paterswolde tot het vliegveld en was vóór de aanleg van de Burg. Legroweg in 1937 de verbindingsweg van Paterswolde met De Punt. Het noordelijk deel heet sinds ca. 1955 Bähler-Boermalaan, genoemd naar Gezina Bähler-Boerma, wonend in Huize Lemferdinge, gelegen ten noorden van Vosbergen. Rond de villa staan vier boerderijen (één na WO II afgebroken); het geheel kan als een apart buurtschapje worden beschouwd.

Huize Vosbergen deed na 1949 o.a. dienst als conferentieoord en studiecentrum van de Rijksuniversiteit Groningen (Faculteit Biologie) en als zusterhuis van Stichting Nieuw Hoog Hullen (sanatorium tegen drank-, drugs- en gokverslaving) te Oosterbroek; sinds 2002 galerie en muziekinstrumentenmuseum.

Landgoed Vosbergen (ruim 100 ha) is sinds 1949 eigendom van de Kraus-Groeneveld Stichting, die ook delen van Polder Lappenvoort (oosten) en Oosterbroek (boerderij aan de Kromme Laan, sterrenbos) bezit. Het bosgebied wordt gekenmerkt door afwisseling van bos met weilanden, hetgeen het geheel een open karakter geeft. In het bos ligt een onvoltooide oprijlaan van beuken, de Juliana- en Bernhard-bank met twee eiken op een heuvel, geplaatst resp. geplant op 7 januari 1937 (koninklijk huwelijk), de parkvijver bij de villa, aangelegd door de familie Vroom te Glimmen, een gerestaureerde grafheuvel en een pinetum met het graf van het echtpaar Kraus-Groeneveld.

Vosbergen maakt met Oosterbroek, De Duinen, Lemferdinge, Vennebroek. Friescheveen, De Braak, De Marsch en Westerbroek deel uit van de zgn. landgoederengordel, in de jaren '90 tot beschermd gebied en rijksmonument verklaard. Het geheel is gelegen aan de westkant van de Oude Aa (provinciegrens met Groningen) op de Tynaarlorug (parallel aan de Hondsrug).

Literatuur

  • Lit.: J. Eilander (red.), Wandelroute Vosbergen (Groningen 1996).