Begrip

Verzet

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Museum de 5000 morgen, Hoogeveen

Benaming voor alle acties, in welke vorm dan ook, gedurende WO II ondernomen tegen de Duitse bezetting.

In Nederland, en derhalve ook in Drenthe, is amper sprake geweest van massaal openlijk verzet. Kwam het daar wel toe, zoals de april-mei staking in 1943, dan werd dat door de bezetter hardhandig onderdrukt.

Het gewapend verzet werd vooral gepleegd door leden van de knokploegen. Aanvankelijk opereerden groepen in los verband, later vooral onder de vlag van de LO (Landelijke Organisatie voor de hulp aan Onderduikers). Hieruit ontstond de LKP (Landelijke Knokploegen) die ten behoeve van de LO gewapenderhand overvallen pleegden om bonkaarten te bemachtigen. Later pleegden zij ook zelfstandig sabotageacties en liquideerden verraders. Actieve ploegen waren die van Kees (Veldman) en die van Viktor. Provinciaal KP-leider was Arie (H. van der Zwaag). Een bijzondere plaats werd ingenomen door Johannes Post, die landelijk in de LKP opereerde. Naast het plegen van overvallen waren de ploegen ook actief in wapendroppings en in de hulp aan gestrande geallieerde piloten, die via allerlei geheime routes weer naar het front geleid werden. Ook wapenopslagplaatsen werden overvallen, o.a. in Hoogeveen, en een boterfabriek om aan zuivel te komen. Op 11 december 1944 werd in Assen een spectaculaire bevrijdingsactie uitgevoerd in het Huis van Bewaring, waar op dat moment een aantal verzetsmensen was opgesloten in afwachting van hun terechtstelling. Vanuit een huis aan de Kloosterstraat in Assen, nu Oorlogs- en verzetsmuseum, werd de actie gecoördineerd. Op de avond voor Kerstmis 1944 werd het politiebureau van Meppel overvallen en zeven ter dood veroordeelden werden bevrijd.