Locatie

Orvelterveen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Voormalig dorp in de gemeente Midden-Drenthe (tot 1998 Westerbork, tot 2000 Middenveld) ten noordoosten van Orvelte.

In 1362 telde de nederzetting vijf erven, in 1642 vijf hoevestroken ('woest ende ledigh'), in overeenstemming met de vijf oorspronkelijke erven van Orvelte. Door het oorlogsgeweld van de bisschop van Münster, Bernard van Galen alias Bommen Berend, in 1672 is het dorpje eind 17e eeuw tot woeste grond vervallen en verdwenen.

Een tweede verklaring is het dalen van het maaiveld van de bouwakkers op veengrond ten gevolge van vervening en oxidatie van de veenlaag met als gevolg grondwaterstijging, funest voor de akkerbouw. Volgens overlevering echter zou het dorp in de Middeleeuwen door de inwoners zijn ontruimd en verlaten uit angst voor de roverreus Brammert. Zijn vader Ellert was namelijk bij het scheren de keel doorgesneden door Marieken, een jonge vrouw uit Orvelterveen, die jarenlang door de beide reuzen was vastgehouden en op een gegeven moment wist te vluchten voor zoon Brammert; deze zon op wraak. Niet alleen Marieken en haar ouders ontvluchtten het dorp, ook de andere inwoners deden dit.

Op kaarten komt de nederzetting thans voor als de streek Oud Orvelte. In 1911 vonden Orvelter turfstekers hier middeleeuwse scherven van aardewerk, twee tinnen bordjes en lemen dorsvloeren van vroegere boerderijen. In de jaren '80 werd hier nog een oude put aangetroffen. Een steen met opschrift geeft die plek tegenwoordig aan als het oude Orvelte.

Literatuur

  • Lit.: J. van Ginkel en P. Schonewille, Knapzakroute Orvelte (Assen 1994
  • 3e druk)
  • K. Broekhuizen en G. Koopman, Knapzakroute De Kiel-Schoonoord (Assen 1993
  • 2e druk).