Begrip

Montessorionderwijs

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Onderwijstype, gebaseerd op het leerplan ontwikkeld door en genoemd naar de Italiaanse arts Maria Montessori (1870-1952).

De oudste montessorikleuterschool in Nederland dateert al uit 1914, twee jaar later gevolgd door de eerste montessori-lagere school. Nederland was ook het eerste land ter wereld met een school voor voortgezet montessorionderwijs. Kinderen leren er in vrijheid zelf te kiezen in een omgeving die uitnodigt tot handelen. De opvoeder is behulpzaam bij alle ontwikkelingsfasen die het kind actief in eigen tempo en met behulp van het bekende montessorimateriaal doorloopt. De montessorischool kent geen jaarklassen. Het montessori-onderwijs heeft zich verenigd in de Nederlandse Montessorivereniging. Deze verstrekt aan enkele pabo's, verspreid over het land, licenties voor de opleiding tot het montessori-diploma. Voor Noord-Nederland wordt deze verzorgd door De Eekhorst.

De eerste Drentse Montessorischool Brammertshoop stond in Eeserveen. In 1979 nam het tweemansschooltje deel aan het ontwikkelingsproject kleine scholen. De klassikale werkwijze beviel niet meer, vergaande individualisering zou een oplossing bieden. De montessoriaan Janny Beekman ontwikkelde steeds nieuwe montessorimaterialen. Wegens geldgebrek maakten de onderwijsgevenden in die tijd eigenhandig een taalset van duizenden plastic kaartjes. Ouders en kinderen werden zeer betrokken bij de onderwijsvernieuwing. Op 1 mei 1987 kreeg de school met 24 leerlingen offi-cieel de naam 'montessorischool'. In 2002 telde Drenthe drie montessoribasisscholen: één openbare in Borger en algemeen-bijzondere in Emmen en Hoogeveen.

Literatuur

  • Lit.: H. Smits, 'Eerste Drentse Montessorischool', Montessorimededelingen (1987).