Persoon

Abraham Salomon Levisson

Functie: Opperrabbijn

Geboren: 1902
Gestorven: 1945

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Den Haag 1902 - Tröbitz 1945) Vanaf 1935 opperrabbijn van Friesland en Drenthe.

Op 1 januari 1936 geïnstalleerd in de synagoge in Meppel. Een beminnelijk en sociaal bewogen mens die in 1939 door zijn bemoeienissen met het vluchtelingenwerk de bijnaam 'Engel van Westerbork' kreeg. Toen de Duitsers Nederland binnenvielen, probeerde hij om ca. 800 joodse vluchtelingen vanuit het vluchtelingenkamp Westerbork per trein achter de 'waterlinie' te brengen. Het plan mislukte wegens een opgeblazen brug, waarna Levisson de mensen onderbracht in Leeuwarden bij joden en niet-joden. Twee weken later moesten ze van de Duitsers terug naar Westerbork.

Als kenner van Semitische talen en als jurist was hij een groot wetenschapsman. Hij was oprichter van de Kring van Joodse Academici die probeerde om bij niet-joden belangstelling te wekken voor het Jodendom. Meer dan de meeste andere joden had hij in de jaren '30 oog voor de politieke ontwikkeling in de wereld. Bij zijn installatie waarschuwde hij de Drentse joden voor geestelijk verval. In het Kamp Westerbork cijferde hij zichzelf weg en werd hij 'Rebbe Simche' genoemd: Rabbi Lichtstraal, omdat hij een lichtstraal wierp in de donkere afgeslotenheid van de gevangenen. De Duitsers deporteerden hem vanuit Westerbork naar het kamp Bergen Belsen. Tijdens een transport naar Tröbitz in oostelijk Duitsland overleed hij in de trein in de laatste dagen voor de ineenstorting van het Derde Rijk.

Literatuur

  • Lit.: M. H. Gans: Memorboek (Baarn 1971)
  • Joseph Michman, Hartog Beem en Dan Michman: Pinkas - Geschiedenis van de joodse gemeenschap in Nederland, (Ede 1992)
  • S.C. Derksen, Opkomst en ondergang van een toonaangevende joodse gemeente (Meppel 1988).