Begrip

Kalender

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Tijdrekening.

Sinds 1701 volgde Drenthe de Gregoriaanse tijdrekening, een door paus Gregorius XIII in 1582 doorgevoerde kalenderhervorming. De overgang van de voordien gehanteerde Juliaanse tijdrekening, die niet meer overeenkwam met het zonnejaar, zorgde voor het overslaan van twaalf dagen: de eerste dag van mei 1701 was 12 mei.

De Franse revolutionairen voerden in 1792 een Republikeinse kalender in, die vanaf 1795 ook hier werd toegepast. Een jaar telde twaalf maanden van dertig dagen, aangevuld met enkele aanvullende dagen. In het begin van de 19e eeuw golden oude Nederlandse namen voor de maanden: louwmaand, sprokkelmaand, lentemaand, grasmaand, bloeimaand, zomermaand, hooimaand, oogstmaand, herfstmaand, wijnmaand, slachtmaand en wintermaand.

Literatuur

  • Lit.: P. Brood (red.), Speurwerk. Hulpmiddel voor lokaal en regionaal historisch onderzoek in Drenthe (Assen 1988).