Begrip

Gehandicaptensport

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Sport voor mensen met een fysieke handicap.

Als huisarts in Assen kwam dokter Harm Wiegman in de jaren '50 in aanraking met mensen met een handicap. Zijn motto was: kijk niet wat je niet meer kunt, maar maak gebruik van je restcapaciteiten. Hij was in 1959 de stimulator van de gehandicaptensportclub Bartje in Assen. Naast Assen floreerde de sport voor mensen met een handicap ook in Emmen, Meppel en Hoogeveen. Sinds de wereldkampioenschappen en spelen voor gehandicapten 1990 in Assen, is in Drenthe iedere twee jaar het open NK atletiek voor gehandicapten gehouden. De infrastructuur en de opgebouwde expertise op het terrein van de gehandicaptensport waren de basis voor het Europees Kampioenschappen Atletiek voor gehandicapten in 2003, Eurochamp.

Tijdens de verschillende internationale toernooien voor sporters met een handicap behaalden Drentse deelnemers uitstekende prestaties. Jan Meursing, Assen, was deelnemer aan de Olympische Spelen voor gehandicapten in 1976 in Rome. Hij behaalde op het nummer tafeltennis bronzen medailles in het enkelspel en met het landenteam. Andere medaillewinnaars waren: Henk Heinen, Hoogeveen, zwemmen, tweemaal zilver en een maal brons. Gerrit Pomp, Nieuw Dordrecht, zwemmen: een keer zilver en twee maal brons. Harry Lambers, Coevorden, atletiek: drie keer brons en tweemaal zilver. De Klazienaveense discuswerper Egon Nieuwendijk kwalificeerde zich voor de Eurochamp in Assen. Hij werd vijfde in de finale. De Emmenaar Teun Tol fungeerde als bondscoach van de sporters met een visuele handicap.