Locatie

Elim

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Kolonistendorp in de gemeente Hoogeveen ten zuidoosten van Hoogeveen en Hollandscheveld. Kern van een groot gebied met verspreide bewoning langs een rechthoekig stratenpatroon. De plaats telt 2442 inwoners en 886 woningen (2002).

Elim wordt voor het eerst genoemd in 1915. De naam is ontleend aan het Oude Testament. Het is de oase waar de Israëlieten verbleven na hun tocht door de Rode Zee. Oorspronkelijk heette de kolonie Dwarsgat, daarna Hollandsche Veld Zuidoost. De naamsverandering houdt verband met de stichting van een Hervormde Gemeente in 1915.

Elim en omgeving is het resultaat van een lange ontginningsoperatie door o.a. de Bentinck Compagnie, de Hollandsche Compagnie en de Ritmeester's Compagnie aan het eind van de 18e eeuw. Op de Franse kaart (1811-13) zijn hun bezittingen alhier aangegeven. Atlassen uit 1851-1900 duiden het gehele veengebied ten zuidoosten van Hoogeveen tot de grens met Overijssel aan als (Het) Hollandsche Veld. Op de Brink staat het beeld van de Pullevaarder, die eertijds de melkbussen van de boeren dagelijks naar de zuivelfabriek in Hoogeveen bracht. Op pulledag, de eerste donderdag van de maand, gingen de boeren naar de fabriek om het pullegeld op te halen; daarna deed men inkopen op de veemarkt en in de winkels (zie ook: Pullevaart).

Schimpnaam voor de inwoners: Elimieten.

Literatuur

  • Lit.: A. Metselaar, Arbeid in oorlogstijd: Hollandscheveld, Elim, arbeiders en boeren. Geschiedenis van het Hollandsche Veld (Hoogeveen 1993).