Locatie
Alle rechten voorbehouden

Eexterveenschekanaal

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Veenkolonie, ruim 2 km lang, in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Anloo) tussen Annerveenschekanaal (noordwesten) en Bareveld (zuidoosten), tevens tussen Eext en Gieten (zuidwesten) en Veendam en Wildervank (noordoosten).

Ontstaan door ontginning van de Eextervenen, aan het eind van de 18e eeuw aangekocht door de Annerveensche Heeren Compagnie o.l.v. Lambartus Grevijlink voor turfwinning vanaf 1800. In 1812 nam de Groninger S.M.S. de Ranitz de compagnie grotendeels over, veranderde de naam in Annerveensche Compagnie en bracht een betere verkeersinfrastructuur (kanalen, wijken, sloten, verkaveling per bedrijf) aan. De veenpercelen werden verkocht aan kleine boeren, de grotere kwamen uit Eexterveen ten zuidwesten van de veenkolonie.

In 1870 werd de dam bij Bareveld geruimd, waardoor het Grevelingskanaal aansluiting verkreeg op het Stadskanaal en het Wester- en Oosterdiep. Hierdoor steeg het aantal woningen van de veenkolonie van 26 in 1873 tot 50 in 1893, de bevolking van 157 naar 342 zielen. Daarna liep het weer terug tot 230 in 1901, steeg in 1986 weer tot 295, maar bereikte nimmer meer de 300, ondanks de bouw van de aardappelmeelfabriek 'Wildervank en omstreken' (1903). Onlusten bij de aardappelmeelfabriek leidden tot de stichting van een marechaussekazerne in het dorp (1910); deze is nu in gebruik als woonhuis.

Literatuur

  • Lit.: J. van Dijk en W. Foorthuis, Knapzakroute Eexterveenschekanaal-Eexterveen (Assen 1986).