Organisatie

Kunstkring De Drentse Schilders

Organisatie type: Culturele vereniging

Datum: -

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Na WO II begon het kunstleven in Drenthe wat meer vorm te krijgen. In juli 1946 richtte Reinhart Dozy samen met Jan Kagie, Hans Heyting, Louis Kortenhorst, Anton Heyboer, Erasmus Bernhard von Dülmen Krumpelmann, Arent Ronda en Hein Kray de kunstkring 'De Drentse Schilders' op.

Al in het najaar werd in Assen de eerste expositie gehouden, waar niet alleen werk van de initiatiefnemers was te zien, maar ook van J. en L.M. Krans en van Anna Maria Braakensiek-Dekker. De kunstkring organiseerde jaarlijks een zomer- en een wintertentoonstelling, meestal in het Gymnasium of het V.O.R.K.-gebouw in Assen, maar ook wel in Meppel. H.J. Prakke was erevoorzitter van de groep.

In de loop der jaren zijn verder, voor langere of kortere tijd, lid geweest: Ali Alssema, P. Jac. Ansen, B. Arendshorst, A. van der Boon, J.A. Deodatus, E.H. von Dülmen Krumpelmann, M. Eisma, A. Keizer, E. Musch, J. Ponne, W. Schoonhoven van Beurden, J. Schuurhuis en A. Torie. Kagie en Van der Boon verlieten de kunstkring al na korte tijd, omdat zij ontevreden waren over de kwaliteit van het op de tentoonstellingen getoonde werk. Verschil van opvatting over het artistieke niveau van de deelnemers leidde er in 1954 toe, dat een aantal leden vertrok en een nieuwe vereniging oprichtte: Het Drents Schildersgenootschap. Dit betekende het einde van De Drentse Schilders.