Locatie

Doldersum

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Esdorp in de gemeente Westerveld (tot 1998 Vledder) ten noordoosten van Vledder. Ten zuiden ervan liggen de Doldersummeresch en de Doldersummermade (aan de Vledder Aa), ten noordoosten het Doldersummerveld (413 ha; heide en stuifzand). Ten noordwesten van Doldersum ligt het recreatiegebied Nieuw Doldersum.

In 1297 wordt de nederzetting vermeld als in Dolre, in 1420 als Doldersem en in 1438 als Dolders(z)um. De naam is samengesteld uit dol, dolte, dolder, dollard = groot gat in de grond, kuil, kom, laagte, poel, en -um, heem, heim = woonplaats, dorp, huis. De betekenis ervan is dus: woonplaats, in een kuil of kom gelegen.

In 1640 is hier nog veel madeland in gemeenschappelijk bezit, in 1750 bestaat er naast permanent gebruikte esgrond nog afgescheiden driesland, nu eens bouwland, dan weer als weiland in gebruik, voor het rundvee. Bezienswaardigheid: obelisk ter ere van Willem Huender, die de wegen tussen Doldersum, Vledder en Appelscha liet aanleggen, waardoor de koloniën in de Maatschappij van Weldadigheid beter bereikbaar werden.

Literatuur

  • Lit.: A. van Oorschot en P. Zuurbier, Knapzakroute Zorgvlied (Assen 2000).